Asfyxie - Wurging en strangulatie

wurging
Nieuwsbericht gepost op 24/02/2020

Wurging en strangulatie

Wurging gebeurt met één of twee handen, terwijl bij strangulatie de wurging met een soepel voorwerp zal voltrokken worden. 

Wurging

(Manuele) wurging moeten we differentiëren van strangulatie. 

Het mechanisme van overlijden is hetzelfde, namelijk de ademhaling wordt door een obstakel verhinderd en/of bloedvaten worden toegedrukt wat zuurstoftekort in de hersenen zal teweeg brengen. Daarnaast kan ook een reflectoire hartstilstand het gevolg zijn van een wurging. 

Bij wurging treft men uitgesproken uitwendige letsels aan zoals puntbloedinkjes in de ogen en in het oogbindvlies; dezelfde petechiën worden ook in het gelaat gezien. Neus- en oorbloedingen komen voor. Cyanose van gelaat en de nagels duiden ook op asfyxie. Echter, als door de verwurging een plotse hartstilstand optreedt, zal men deze typische kenmerken van asfyxie niet zien. 

Inwendige tekenen zijn bv. congestie van de tong, bloedingen ter hoogte van de epiglottis, in de halsspieren en/of farynxwand, een fractuur van het keelskelet waarbij het tongbeen en het schildkraakbeen geplet worden tegen de halswervelzuil… . 

Nagelindrukken, ecchymosen en/of schrammen worden ter hoogte van de hals aangetroffen, doch is dit niet steeds aanwezig. 

Wurging is bijna steeds een criminele zaak, accidenteel kan verwurging ook gezien worden bij wurgseks. Bepaalde halsgrepen kunnen ook onder de noemer van wurging vallen. Denk maar aan de ‘arm-lock’ greep tijdens een politieoptreden. Zeker wanneer een persoon geëxciteerd is – in combinatie met drugs en/of alcohol – is er gevaar op een accidentele verwurging door een reflectoire hartstilstand. 


Strangulatie

Strangulatie

Bij strangulatie zal men een strenggroef aantreffen die zich horizontaal ten opzichte van de lengteas van het lichaam bevindt. In de regel is de strenggroef volledig en overal even diep (behalve als het slachtoffer gestranguleerd werd door een persoon die achter hem/haar stond, en daarbij de twee uiteinden van de koord naar zich toe zou trekken). 


Uitwendige en inwendige letsels bij strangulatie zijn dezelfde als bij wurging alleen zijn ze meestal minder uitgesproken. Bij wurging wordt de druk gelokaliseerd, terwijl bij strangulatie de druk verspreid wordt over de ganse halsomtrek. 


Accidentele strangulatie is bekend (‘jeu du foulard’). Suïcide door middel van auto - strangulatie komt zelden voor. Aandacht is vereist om strangulatie niet te verwarren met een gedeeltelijke ophanging. 


Coverfoto : Jess (IMG_3193)

Foto strangulatie : Depositphotos.com